In de moderne hectische tijd ligt er een grote nadruk op presteren, mensen zijn vaak overwerkt en leven onder langdurige stress. Deze chronische stress veroorzaakt dan gevoelens van uitputting, verhoogd cynisme en afnemende werkprestaties, wat allemaal kan resulteren in het burn-outsyndroom.
Symptomen van het burn-outsyndroom
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt het burn-outsyndroom veroorzaakt door chronische stress op het werk die niet goed wordt aangepakt. Het burn-outsyndroom kan je mentale en fysieke toestand aantasten. Veel mensen merken de eerste tekenen niet op of negeren ze en realiseren zich pas dat het burn-out is als het te laat is.
Een van de veel voorkomende symptomen is prikkelbaarheid in combinatie met mentale en fysieke vermoeidheid. Dit resulteert vaak in een onvermogen om effectief te werken. Activiteiten die je normaal gesproken doet, beginnen opeens veel meer van je tijd in beslag te nemen. Omdat we dankzij smartphones bijna constant toegang hebben tot e-mails en berichten, ligt de druk op ons om snel te reageren en dit kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van het burn-outsyndroom. Als je To-Do lijst zich constant vult met meer taken, kan dit leiden tot gevoelens van uitputting tot het punt van hopeloosheid.
Na verloop van tijd kunnen zelfs kleine taken een karwei lijken, waardoor gevoelens van incompetentie en hulpeloosheid toenemen. Als je opgebrand bent, heb je veel minder capaciteit en ben je explosiever. Mensen beginnen zich vaak in zichzelf terug te trekken en zijn asocialer. Een ander symptoom is dat je geen tijd of capaciteit meer hebt om je normale routine te doen, zoals je huis schoonmaken, je favoriete sportactiviteiten of tijd doorbrengen met vrienden. Sommige mensen nemen dan hun toevlucht tot het drinken van alcohol.
Een ander symptoom is toegenomen uitstelgedrag, dit kan zich uiten in het niet reageren op e-mails en kan resulteren in een achterstand van projecten waarbij je niet weet waar je als eerste aan moet beginnen. Het burn-outsyndroom uit zich ook in een verminderd geheugen, een slechte slaapkwaliteit en algehele ontevredenheid over jezelf.
Fasen van het burn-outsyndroom
Enthousiasme - In deze fase ben je enthousiast over je werk, geniet je van het leven, ben je erg productief en voel je je optimistisch en vol energie.
Stagnatie - je begint je te realiseren hoe de realiteit is en begint tijd te missen voor persoonlijke behoeften. Je brengt minder tijd door met familie en vrienden. Vaak beschouwen mensen werk als het belangrijkste in hun leven.
Frustratie - je werkprestaties beginnen af te nemen, langdurige stress begint een tol te eisen op je fysieke en mentale gezondheid. Zelfs kleine dingen kunnen je van streek maken, je begint je nog meer te distantiëren van het sociale leven. Gevoelens van machteloosheid nemen toe.
Apathie - je begint je werk alleen als een bron van inkomsten te zien, het geeft je geen plezier meer, je kunt wanhoop voelen en onverschillig worden voor je werk. Je bent voortdurend moe, hebt misschien chronische hoofdpijn en een pessimistische kijk op je werk en je leven.
Burn-out - in dit stadium geniet je nergens meer van, ben je vaak verdrietig en treedt emotionele, fysieke en mentale uitputting op.
Preventie van het burn-outsyndroom
Zodra mensen zich bewust worden van gevoelens van burn-out, kiezen ze vaak voor een kortetermijnoplossing in de vorm van een vakantie. Hoewel een vakantie een gevoel van verlichting kan geven, is het slechts een tijdelijke oplossing. Stress op het werk kan niet worden vermeden, maar een burn-out kan wel worden voorkomen. Wat is dan de juiste en effectieve preventie van het burn-outsyndroom?
Bewegen
Lichaamsbeweging helpt de geestelijke gezondheid op peil te houden, vermoeidheid te verminderen en de algehele cognitieve functie te verbeteren. Als je tijd vindt om elke dag te bewegen, is dat een zeer effectieve preventie tegen het burn-outsyndroom. Het hoeft natuurlijk niet elke dag een uur in de sportschool te zijn, korte wandelingen tellen ook mee.
Grenzen stellen
Stel grenzen aan hoe ver je werkleven mag gaan. Leer om soms nee te zeggen tegen klanten. Stel een tijd in die alleen voor jou is, dat kan een wandeling in de natuur zijn, naar het theater gaan of je favoriete tv-programma kijken.
Een evenwichtig dieet
Een evenwichtig en regelmatig dieet heeft een impact op onze psyche. Eet een gezond dieet vol omega-3 vetzuren en complexe koolhydraten. Door werkdruk komt het soms voor dat mensen de lunch overslaan en pas laat in de avond een volledige maaltijd nuttigen. Zorg ervoor dat je dit vermijdt en neem drie maaltijden per dag en één of twee tussendoortjes.
Sommige voedingsmiddelen bevorderen stress en creëren ongezonde cycli. Welke voedingsmiddelen moet je vermijden?
Geraffineerde koolhydraten en suikers - hoewel ze ons op korte termijn energie geven, maken ze ons snel hongerig, wat leidt tot verhoogde cortisolspiegels (het stresshormoon);
alcohol - zorgt ervoor dat er meer cortisol vrijkomt in het lichaam, wat leidt tot verhoogde eetlust, uitdroging en slechte insulinespiegels;
-
cafeïne - verhoogt het cortisolniveau en vermindert de opname van adenosine, dat het lichaam kalmeert.
Slaap
Werk aan goede slaapgewoonten. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne 4-6 uur voor het slapengaan. Zet een kalmerende kruidenthee en vermijd blauw licht voor je naar bed gaat.
Als je het gevoel hebt dat je symptomen van een burn-out ervaart, doe het dan wat rustiger aan, denk meer aan jezelf en wees niet bang om professionele hulp te zoeken.